Deel 1 | 13 februari 2017

Het begin – Wat begon met een ludieke opmerking groeide veel te snel uit tot de werkelijkheid. We hebben een boot! April 2016 begon ons avontuur. Mijn vriendin Wendy had het boek ‘blijven drijven’ gevraagd voor haar verjaardag omdat het haar leuk leek om ooit zo’n reis te maken. Ik zelf had er nooit echt aan gedacht, zo’n wereldreis op een klein bootje. Ik zeil voornamelijk op Skûtsjes en mijn vaargebied beperkt zich tot de Friese binnenwateren en de Waddenzee. In 2014 ben ik wel met de Race of the classics naar Engeland over gestoken wat ik geweldig vond maar dat was met een 50 meter Tallship. Kajuitjachtjes waren nooit zo mijn ding.

Toen Wendy begon over zo’n reis leek het mij toch ook wel spannend, we gingen voor het idee op Marktplaats kijken wat zo’n vertrekkersboot kost en hoe het er uit ziet. Er stond een prachtig geklonken rompje te koop. Het schip intrigeerde me en ik was benieuwd hoe het schip er in het echt uit zag. Ik zou er even langs gaan om te kijken, maar kopen zou niet aan de orde zijn. Ik ga toch geen jacht volledig opknappen op mijn 23ste? toch?

 

Wat een prachtig rompje was het, nog nooit had ik een stalen schip zo sierlijk gebouwd gezien! Het interieur is wel aan vervanging toe dus dat is een flinke klus voor de volgende eigenaar dacht ik nog.. Ik neem nog wat foto’s, bedank de eigenaar voor zijn tijd en vertrek tevreden. Het rompje blijft de dagen er na toch in mijn geheugen hangen. Ze was wel heel mooi! Nou, dan maar een begroting voor zo’n refit maken. Dat vind ik leuk om te doen en geeft ook een beeld voor mocht ik dit later ooit nog gaan doen.

Eigenlijk lukt dat best financieel op dit moment. Ik studeer nog maar ik had een leuk bedrag bij elkaar gespaard en als ik zo door zou sparen als tot heden komt dat uit met zo’n meerjarenproject. Ondertussen was ik er ook achter dat een paar mede studenten dit ook aan het doen waren.

Na veel twijfel en het dreigement van de eigenaar het rompje op te laten halen als oud ijzer hebben we de knoop doorgehakt! We doen het gewoon. We waren beide ten slotte al verliefd geworden op de romp en de droom! Vanaf dat moment waren we booteigenaren.

De restauratie – de eerste 150 uur

Sinds de zomer van 2016 zijn we bezig. die zomer had ik twee weken vrij om fulltime aan Emma te werken. Ik heb alles er uit gehaald, er zat een gevaarlijke schimmel in het multiplex en alles was rot. Na deze twee weken was het schip zo goed als leeg en konden we aan het staalwerk beginnen. Ik had bedacht om van achter naar voren te gaan werken en stap 1 was een luik in het achterdek maken om toegang tot de spanten te krijgen. De achterste drie spanten moeten vervangen worden en de huid daar omheen ook. Alles is van binnenuit weggerot door vuilresten die achter de spanten lagen en het nat hielden. De spanten heb ik in AutoCAD getekend en met een lasersnijder zijn die uit een 5 mm plaat gesneden. Verrassend genoeg paste dit heel goed.

Toen de nieuwe spanten op hun plek zaten ben ik begonnen om de huid weg te halen. Eerst een paar strippen er op om vervorming te voorkomen en flexen maar. De hennegatskoker zat vast aan een soort kielbalk van 20 mm dik staal dus dat leek me wel goed (de koker moest wel vervangen worden) maar die ‘kielbalk’ zat vervolgens met een hele dunne strip vast aan de romp. Dit is ondertussen op orde en de romp kan achter bijna weer dicht gemaakt worden, alleen nog een stukje kuip vervangen nu we er toch bezig zijn. Wendy vind het gelukkig leuk om te helpen klussen! Ze leert veel en het is fijn om er niet alleen voor te staan.

Als afleiding van het lassen en slijpen in een krappe ruimte en boven mijn hoofd had ik een breekhamer geleend om het beton uit de kiel te halen, in de punt was het verkeerd gestort waardoor het niet afwaterde. Na 20 uur breken is er nou zo’n 15% uit gebroken, dit wordt dus komende tijd het taakje voor familie en vrienden die komen helpen.

Voor 6 maanden lijkt dit vrij weinig werk, maar effectief is die 150 uur maar 4 werkweken. Toch jammer dat ik dit niet fulltime kan doen. We zijn wel nog steeds blij met onze keuze en we genieten enorm van het klussen en het dromen van de reizen die we willen maken!

cropped-afbeelding-emma.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s