Deel 2 | 30 juni 2017

Vol moed de zomer in! – Op 30 april 2017 heb ik voor het laatst gewerkt aan de Emma, ikheb in april heel veel kleine stukken uit het vlak vervangen en ik had er even geen zin meer in. De helft van de tijd kon ik niet lassen of slijpen doordat het ook de maand is dat alles weer te water gaat en het was hardstikke druk op de werf. In Mei en Juni kon ik geen tijd maken voor de Emma, ik was 40 uur per week aan het studeren en daarbij nog 1 a 2 dagen in de week aan het werk om het spaarpotje van de Emma weer te specken.

Vandaag heb ik het laatste tentamen van dit jaar gehad! Dat betekent tijd voor de Emma! Het plan is om deze zomer heel veel uren te gaan klussen. Doordat ik de afgelopen twee maanden niet zo veel heb kunnen doen, heb ik erg veel zin om weer verder te gaan! het plan is om 160-200 uur in de boot te stoppen en met een hoop optimisme alles onder de waterlijn weer dicht te krijgen. (Op het grote missende deel aan de achterkant na dan) Daarbij ook nog de kuip en kuiprand om te bouwen naar het nieuwe plan.

De restauratie – uur 151 tot 201

In deze 50 uur heb ik toch aardig wat dingen kunnen doen. Allereerst ben ik bezig geweest met plaatwerk rondom de hennegatskoker. Hier is door de jaren heen veel vuil verzameld en daardoor is het flink gaan rotten. Het deel dat ik weg sleep werd steeds groter en het was een knap lastig rond stukje. Gelukkig mocht ik het aan beide kanten doen dus heb ik goed kunnen oefenen. Het resultaat mag er wezen vind ik zelf. Het in vorm kloppen van de stukken ging makkelijker dan verwacht en het zit er mooi strak in. Het is leuk om op deze manier te leren metaal bewerken, dit was de eerste keer dat het nodig was om een plaatdeel echt rond te kloppen. Eerder waren de delen licht gebold en was dat tijdens het lassen goed in vorm te krijgen. Nu ik weet dat het in vorm kloppen zo makkelijk gaat, vorm ik alles voordat het op zijn plaats gelast wordt.

In de spiegel moest een plekje vervangen worden, dit was vrij makkelijk en ook eerst weer de juiste vorm in geklopt en toen geplaatst.  De spiegel is gelast ivp geklonken en ik heb het vermoeden dat de overhang van oorsprong langer was. De dekrand was aan een zijde maar gelast dus ik heb deze ingeslepen aan de andere kant en dit ook vol gelast. De spiegel is niet heel strak, maar voor nu met plamuur wel strak te krijgen. Misschien in de toekomst weer langer maken?

Het dek was onder de kuiprand er een stuk slechter aan toe dan verwacht dus hier moest een flink stuk vervangen worden. Ik wou zo min mogelijk weg halen en dat maakte de vorm van het nieuwe plaatdeel wat lastiger. Na flink passen, meten, mallen maken en bijslijpen was ik tevreden met de pasvorm en is het geheel er in gelast. vervolgens nog de bakboord bakskist dichtgemaakt gezien hieronder een kooi komt, en toen was het tijd om een plan te maken voor de rest van de kuip. De kuipvloer gaat opgedeeld worden in twee luiken, deze worden wel vastgezet maar kunnen voor onderhoud weggenomen worden. Deze luiken komen op RVS 40×40 mm U-profielen te liggen die ook als afwatergoten fungeren. Aan stuurboord komt een ruime bakskist met aluminium deksel in plaats van een kooi er onder. In het achterdek is ook een luik gemaakt voor makkelijke toegang voor onderhoud en voor opslag van dingen die niet vaak nodig zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s