Deel 5 | 7 april 2018

BRAND!

De dagen worden weer langer, de temperaturen zijn weer wat beter en er is weer meer leven op de werf. Dat kan maar één ding betekenen; Het vaarseizoen zit er aan te komen! Voor ons betekent het: Het klusseizoen begint weer! Het klussen gaat door, maar na zo’n winterstop merk je toch nog wat opstartproblemen, zoals een lasbrand onder de motor!

De restauratie – uur 308 tot 326

Verder werken aan de kuip, de kajuit ingang in het bijzonder. De bankjes in de kuip zijn wat aan de hoge kant, mocht daar nog een keer teak op gelegd worden zeker. Daarom hebben we besloten om de kuipvloer 50 mm hoger terug te plaatsen. De vloer zou sowieso vervangen worden door luiken dus het is een kleine moeite. Hiervoor moet ook de kajuit ingang wat verhoogd worden zodat er niet te makkelijk water de kajuit in kan bij een golfje in de kuip.  Ik heb een strip van 50 mm hoog onderin de opening gelast. Tijdens het lassen heb ik keurig de motor die er onder staat afgedekt zodat er geen lasspetters op komen.

Maar toen..

Tijdens het lassen rook ik op eens iets, een geur die ik normaal niet bij het lassen ruik. Ik doe mijn laskap af en er komt heel veel rook uit de ingang! Ik steek mijn hoofd naar binnen en ik zie flinke vlammen onder de motor uit komen! Ik heb gelukkig altijd een brandblusser naast de plek staan waar ik las.. Behalve nu, die was ik even vergeten te pakken. Ik ren naar de auto, pak mijn poederblussertje en ren weer terug naar Emma. Er komt zó veel rook uit de boot dat ik twijfel of ik naar binnen moet gaan of de brandweer moet bellen. De boeg ligt nog open dus er is nog een uitweg in de kajuit. Ik ga dan toch naar binnen, spuit mijn blusser leeg onder de motor en ik duik naar de boeg om adem te halen en naar buiten te klimmen. Het vuur is uit gelukkig.

Rook ná het blussen van het brandje
Rook ná het blussen van het brandje

Doordat ik de motor had afgedekt rolde alle lasspetters keurig door naar de bilge waar olie- en vetresten zich opgestapeld hebben. Een klein voordeel is dat dit nu mooi opgeruimd is. De motor lijkt geen schade op te hebben gelopen en verder zit er niets in de boot dak kan branden. Het is gelukkig afgelopen met een sisser!

Enfin, de kajuit ingang. Deze is nu hoog genoeg om een beetje water tegen te houden.

Het andere project van afgelopen weken was de punt. Ik zat al een hele tijd tegen het maken van nieuwe spanten op te hikken, maar ik ben er gewoon maar aan begonnen. Het buigen kan heel mooi en precies met een hydraulisch pompje, maar die heb ik niet. Ik dacht die paar spantjes kan ik wel met de hand buigen dus ik heb een beugel op de bolder naast de Emma gelast zodat ik die kan gebruiken om te buigen.

Buigmachine
Buighulpje, ofwel de rugklacht-hulp

Met een ronde pijp over het 40×4 hoekprofiel lukte het redelijk om het allemaal in de juiste ronding te buigen. Maar man, wat had ik een rugpijn de dagen er na!  Aan de hand van de oude spanten en passen op de romp bepaalde ik de ronding van het spant. Een beetje nattevinger-werk, maar zolang bakboord en stuurboord maar gelijk zijn moet het goed gaan.  Het eindresultaat mag er zeker zijn! 7 spantdelen in totaal zorgen voor een flinke stap in het werk voorin de punt.

Naast deze projectjes hebben we ook maar weer eens de tent gerepareerd en achterin op het vlak een spant terug geplaatst. Voordat de punt weer dicht gaat, zal eerst het laatste ballastbeton er uit moeten. Dat is een stuk makkelijker via deze uitweg. Daarom gaan we de volgende keer weer door aan de kuip!

Groetjes Wendy en Sjoerd

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s