Deel 6 | 29 juli 2018

Zomervakantie! – De hele maand augustus staat in het teken van klussen aan de EMMA, 7 dagen per week, 4 weken lang. Hopelijk krijgen we het merendeel van het laswerk af deze maand.

De restauratie – uur 308 tot 382

We hebben veel werk verricht aan de kuip afgelopen tijd. In januari zijn we begonnen met de kuiprand en deze hebben we nu bíjna af. Alleen de (sier)klinkrand onderaan nog. Ik ben erg tevreden met de kuiprand, het is altijd lastig om alles aan twee kanten precies hetzelfde te doen en bij de rand zie je alles ook nog eens in één oogopslag. Het plaatdeel dat dwars achterop staat heb ik met mijn nieuwe plasma snijder op maat gesneden. Eerst drie keer meten om zeker te zijn dat alles symmetrisch is natuurlijk. Geweldig speelgoed verder, zo’n ding! Ook de stootrand vliegt er zo af met de plasma!

We blijven bij het thema kuip. Het volgende projectje was de nieuwe kuipvloer. In plaats van de vaste vloer die er in zat, komt er nu een vloer bestaande uit twee vaste luiken die rusten op rvs U-profielen. De U-profielen fungeren ook als watergoten. Op elke hoek komt een putje dat met een slang verbonden wordt met een huiddoorvoer. Het lastige van dit project is dat de vloer waterpas moet zijn (althans zo goed mogelijk) wanneer de boot in het water ligt,  maar ze ligt nu op de wal en ze ligt wat achterover. Ik ben er van uit gegaan dat de oude vloer goed was en vanuit deze gedachten ben ik gaan meten.

Tijdens het plaatsen merkte ik dat ik gehaast bezig ben. Daardoor maak ik wat slordige foutjes. Ik heb tot nu toe altijd gedacht: het duurt zo lang het duurt. Maar de laatste tijd merk ik dat ik klaar wil zijn met alles, klaar met lassen en door naar de afbouwfase. Dat geeft slordigheden die we niet willen. Alle rvs watergoten zitten er nu in en ik heb ook meteen de hennegatskoker geplaatst. Nu zijn alle lastige meet dingen achter wel klaar.

De bakskist opening is ook klaar. Deze is ook opgebouwd uit rvs U-profielen waar een aluminium luik op komt te rusten. Het is niet helemaal haaks zoals ik het zou willen, maar op het oog valt het niet op gelukkig.

Het grootste werk in de kuip is nu klaar. Nog een paar kleine dingetjes en dan kunnen we door met andere delen van het schip.

2 gedachten over “Deel 6 | 29 juli 2018

 1. Hoe maak je de luiken in de kuip waterdicht. Als daar een zeetje in loopt wil je die op zee niet los hebben liggen. Die vloer MOET waterdicht zijn.

  Like

  1. Hallo J.Dee, Bedankt voor je reactie. De kuipvloerluiken komen zeker vast te zitten. Of dat met knevels of bouten gaat gebeuren ben ik nog niet uit. Het hoeft niet vaak open, alleen bij onderhoud. De Bakskist en het luik in het achterdek krijgen knevels.

   Groetjes Sjoerd

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s