Deel 7 | 1 oktober 2018

 

Wat een werk is het toch allemaal! – Een paar maanden geleden dacht ik nog eind 2018 al het staalwerk af te krijgen. Alle grotere plekken in de romp zijn gedaan dus hoe lang kan het nog duren.. Nu blijken de grote plekken het makkelijke werk te zijn en blijkbaar is er een week nodig om twee kuipafvoeren te maken. Toch hebben we deze zomer grote stappen gemaakt. Met veel hulp van vrienden in ruil voor een goede BBQ is er veel gebeurd deze zomer.

De restauratie – uur 383 tot 529! 

Veel tekst en nog meer foto’s. Augustus begon met het doel om de kuip en de romp af te ronden wat betreft laswerk. In juli heb ik de RVS regengoten geplaatst en daarmee was de kuip bíjna klaar. Alleen de bankjes wateren niet naar de kuipvloer af dus er moeten doorvoeren in de kuiprand gemaakt worden. Makkelijker gezegd dan gedaan.. In de kuiprand zit aan beide kanten een slechte reparatie waar vroeger vermoedelijk de waterafvoer zat. Bij het slijpen kom ik wat plamuur tegen, en met wat plamuur bedoel ik ongeveer een 10 tot 20 mm dikte aan ijzerplamuur op het bankje om ervoor te zorgen dat het water de juiste kant op gaat. Na een dag bikken en vloeken is één van de twee bankjes weer schoon. Ik wil dat de afwatering er uitziet alsof het er altijd heeft gezeten, dus het hoekprofiel moet netjes onderbroken worden en de doorvoer moet subtiel zijn.  In de foto’s is te zien hoe het opgebouwd is. Zoals altijd, eerst alle rot weg, gladslijpen, en nieuw staal op maat er in lassen. Het hoekprofiel is zorgvuldig verwijderd en een nieuw stukje strip is er op gelast.

 

Aan de andere kant zat er nog wat meer roest. Maar hetzelfde riedeltje: bikken, vloeken, slijpen, schoonmaken, lassen, slijpen en verven.

 

De kleine klusjes

Tussen de grote dingen door zijn er veel kleinigheidjes gedaan. Een van de leukste was het plaatsen van de gashendel, het eerste nieuwe ding op boot! Het glimt, het is roestvrij en schoon en alles! Maar het is toch spannend om weer definitieve gaten te maken in de boot.

20180804_154026
Fundatieplaat van de nieuwe gashendel

Een projectje tussendoor was de nieuwe helmstok, sinds de nieuwe dingen toch het leukst zijn. Nieuw messing beslag is besteld en de oude eiken helmstok heb ik op maat geschaafd. Hij moest iets smaller worden en de kromming er in was niet helemaal mooi. Dit was voor mij de eerste keer houtbewerking en het is toch best mooi geworden vind ik zelf.

 

Het berghout is van de romp afgeslepen. Omdat deze dusdanig lomp was opgebouwd vermoeden we dat het geplaatst was voor wat meer stijfheid in de romp. Daarom wil ik aan de binnenkant van de romp een langsverstijver plaatsen. Aan beide kanten wordt een T-profiel geplaatst voor de extra stijfheid. Het profiel is in stukjes geslepen om precies tussen de spanten te vallen en alles is vervolgens aan elkaar gelast zodat het weer als één lang profiel fungeert. Marijn heeft hier enorm geholpen met het op maat slijpen van het profiel!

20180809_123316

De klushelden Bedankt!

Een van de kleinste klusjes voor mij was het ballast beton uit de kiel bikken. Mij heeft het geen moeite gekost omdat Wouter al het werk heeft gedaan! Wouter super bedankt! Hij heeft er in totaal meer dan 40 uur aan gebikt, geschept en gesjouwd om de vermoedelijk 2 ton aan ballast te verwijderen.

Nog zo’n makkelijk klusje was het verwijderen van het berghout. Thomas heeft twee dagen gespeeld met de slijptollen en de plasmasnijder om 20 meter roestig staal te verwijderen.

Sander, Caitlin en Erik hebben enorm geholpen bij de “dingetjes die nog gedaan moeten worden” zo is de schroefas gedemonteerd, zijn de laatste beetjes grondhout verwijderd en is alle pur uit de kiel verwijderd. Ohja..  Ik dacht dat onder de motor achterin ook nog beton zat. Dit was niet het geval. De kiel is erg smal achterin en ik dacht ik haal het beton via de zijkant er uit. Toen ik de zijkant open maakte, kwam ik pur tegen in plaats van beton. Waarschijnlijk zit er iets te weinig drijfvermogen achterin waardoor beton te zwaar zou worden. Het pur zat vol met olie, diesel, accuzuur en water, Ik heb zelden zo een vies klusje gedaan! De bovenste 5 cm was wel beton om het af te sluiten. Gelukkig heeft Caitlin het meeste weggehaald 🙂

Dus Wouter, Marijn, Thomas, Sander, Caitlin en Erik hartstikke bedankt!!

 

De mastfundatie

Binnenin de boot is ook nog genoeg te doen. De oude mastfundatie was zó lomp uitgevoerd, dat moet anders. Een paal van 300 mm diameter is gewoon niet nodig. Voordat we gaan slopen plaats ik een tijdelijke fundatie, een ladder uit het oud-ijzer voldoet perfect. Deze is naast de oude paal gelast om ervoor te zorgen dat alles zijn vorm houdt. De paal verwijderen was een project op zich. De paal is zo’n 60 kilo en gelukkig kon hij door het gat in de punt er uit. De basis waar de paal op rust ligt onder een hoek precies haaks op de mast. Hierdoor vermoed ik dat Emma ooit een doorgestoken mast had. Daarom nu de vraag, weer naar origineel of alles bovendeks houden. Reageer gerust! De oude paal was waarschijnlijk zo groot omdat het niet berekend was, maar puur het gat van de mast dicht moest maken in het dak en de vloerplanken. De nieuwe paal wordt 60×5 mm rond en dit zal enorm veel ruimte schelen in het interieur. De nieuwe basis waar de paal op komt rusten en is onder dezelfde hoek gehouden om mogelijk weer terug naar origineel te gaan. Hierbij is meteen een deel van een schot vervangen. Voor nu is alles weer sterk genoeg als het goed is.

 

Binnen moeten nog een paar delen van de schotten vervangen worden en een paar kleine stukjes spant. Natuurlijk ook het kajuitdak en nog wat dingetjes.. Maar verder komt het einde steeds dichterbij.

Het potdek

Vier dagen aan werk was het stripje strokend krijgen.. wat een werk! Ik begin met een paar foto’s:

 

Op de romp heb ik om de 400 mm een opstaand stripje gelast om de nieuwe strip op te klemmen. Op het dek heb ik klemmen gelast om de strip naar beneden te drukken. Deze strip is bepalend voor de zeeg en het aanzicht. Hier mag geen gekke kronkel in zitten. Alle 30 klemmen zijn wel 3 a 4 keer per stuk los en vast gemaakt om de strip precies op de juiste plek te krijgen. Alle op zijn plek is de strip met rupsjes om de 20 cm vast gezet. Hierna heb ik met de Flex en een 2.5 mm schijf de hele naad afgelopen om een constante afstand te krijgen tussen de strip en het oude staal. Dit zodat ik maar aan een kant hoefde te lassen in plaats van beide kanten. Dit is gelukt! De las vloeide helemaal door naar de andere kant. Dit heeft er voor gezorgd dat ik maar 12 meter in plaats van 24 meter aan bakboord hoef te lassen. Ik ben teverden met het eindresultaat, hoewel er nog wel een beetje plamuur nodig is. Binnenkort ga ik aan de andere kant het oude potdek afslijpen en ook daar de strip er op lassen. Uiteindelijk zal ik aan beide kanten tegelijk een RVS plat er op lassen. Tegelijk om de spanningen aan stuurboord en bakboord gelijk te houden.

Op dit moment worden alle aluminium luiken voor de kuip gemaakt en ben ik (hopelijk) de laatste stukken rot in de romp aan het vervangen. Als Laatste wil ik Wendy nog extra bedanken, zij heeft ervoor gezorgd dat we ongeveer heel augustus hebben kunnen klussen aan Emma. Helaas kan ze door medische redenen niet helpen klussen (na toch proberen een week met veel pijn thuis gezeten) Maar zonder Wendy had ik het een stuk drukker gehad! Dankjewel Wendy, je krijgt er een prachtige boot voor terug!!

Groetjes Wendy en Sjoerd

 

Een gedachte over “Deel 7 | 1 oktober 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s