Deel 8 | 27 januari 2019

Vol goede voornemens aan de gang!

Sinds de zomervakantie hebben we niet zoveel kunnen doen. Druk aan de studie en andere projecties tussendoor. Wendy en ik hebben nu het frisse voornemen om eind 2019 al het staal- en laswerk af te hebben en de boot in de verf te hebben staan. Daarom staan alle weekenden voor komende tijd afgebakend om te klussen.

De restauratie uur 529 tot 554

In september heb ik nog wat laswerk aan de romp kunnen doen. Onder het berghout aan stuurboord zat wat meer rot dan de bakboordzijde. Hier is een stuk uit gehaald en nieuw metaal is terug geplaatst om alles weer dicht te krijgen. Het was een vrij makkelijke klus. De spanten onder de huid waren nog goed dus daar konden we het nieuwe staal weer tegenaan zetten. Eerst zijn de spanten en het nieuwe staal in de menie gezet om het hopelijk zo lang mogelijk roestvrij te houden. De klinkgaten zijn aan de binnenkant gebruikt om de hoeklijn weer aan de huid vast te lassen.

De aluminium luiken zijn ook geleverd in oktober! Dat verandert meteen het aanzicht van de kuip. Het aluminium moet nog geverfd worden want nu ziet het er allemaal nog wat te modern uit. Straks is alles netjes in een kleur en dan zal het nog mooier zijn! Het luik in het achterdek is iets te klein omdat iemand een meetfoutje heeft gemaakt, dus passen we het gat maar even aan. 🙂

Verder heb ik nog wat kleinigheden gedaan zoals het plaatsen van een patrijspoort voor de hondenkooi. Het was een leuk klusje waar de plasmasnijder perfect voor was! Ik ben ook begonnen met het vervangen van de tot nu toe grootste plaat in de romp. Deze plaat is in tweeën gespleten wat niet goed is. Daarom gaat hij er volledig uit en nieuw staal er in. Ik heb eerder al een stukje in deze plaat gezet maar helaas was dat niet de enige plek waar de splitsing zat.

Een van de projectjes naast de boot was spantenbuiger 2.0. Spantenbuiger 1.0 kan de radius niet meer halen die ik nodig heb en daarom werd het tijd voor een hydraulische buiger. Nieuw zijn die dingen aan de prijzige kant en daarom ben ik er een gaan bouwen. Met wat sponsoring uit de oud-ijzerbak en een potkrikje die ik voor het uitlijnen van de boot heb gekocht is het volgende ontstaan:

De spantenbuiger werkt geweldig! Het is gemaakt van een paar stukken holland-profiel, waar de dikke rand gebruikt word om het te buigen staal op af te steunen en nog wat hoekprofiel wat ook voor de spanten gebruikt wordt. alles lasjes ben ik twee keer overheen gegaan omdat er toch een 12 tons krikje onder staat. Deze staat los in het frame zodat ik hem ook nog voor andere dingen kan gebruiken.  Komende tijd gaan we lekker aan de gang dus. doel voor februari:

  • Alle spanten op orde (exclusief schotten)
  • De gesplitste plaat vervangen
  • Luik in het achterdek passend maken

Groetjes Wendy en Sjoerd

Een gedachte over “Deel 8 | 27 januari 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s